Airco bijvullen

Regelmatig bijvullen van de airco kan veel problemen voorkomen. Bijna alle moderne voertuigen zijn uitgerust met een aircosysteem, dat niet alleen zorgt voor een aangename temperatuur in de zomer en een droge binnenruimte in de herfst en winter, maar ook bijdraagt aan de veiligheid door beslagen ramen te voorkomen. Een koel interieur helpt ook de alertheid van de bestuurder te verhogen.

Veel automobilisten rijden rond met een slecht functionerende airco, vaak doordat deze niet tijdig is bijgevuld. Dit is zonde, omdat men niet alleen het comfort van de airco mist, maar ook de veiligheid en mogelijk de inruilwaarde van de auto vermindert.

Waarom is airco bijvullen nodig?

Het aircosysteem in uw auto werkt met een koelmiddel. Dit is een gas dat langzaam kan ontsnappen omdat geen enkel systeem volledig dicht is. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een tekort aan koelmiddel, waardoor de airco minder efficiënt werkt en uiteindelijk kan uitvallen. Vaak merkt u dit pas als het al te laat is.

Airco bijvullen: Kleine investering, grote besparing

Als het systeem te lang met een tekort aan koelmiddel draait, kan er aanzienlijke schade ontstaan. De compressor krijgt dan onvoldoende smering en kan beschadigen. Dit leidt vervolgens weer tot dure reparaties. Door tijdig de airco bij te vullen, kunt u deze kosten vermijden. Hoewel het bijvullen een kleine investering vereist, bespaart u hiermee op de lange termijn veel geld en kunt u rekenen op een goed werkende airco, zelfs na vele jaren.

Hoe vaak moet u de airco bijvullen?

Er zijn verschillende adviezen over hoe vaak een airco bijgevuld moet worden: jaarlijks, om de twee jaar, of eens in de vier jaar. Het is raadzaam om bij elke onderhoudsbeurt of tijdens de jaarlijkse APK-keuring de werking van de airco te laten controleren. Bij Mastenbroek Auto’s adviseren we u of het nodig is om de airco bij te vullen, of dat u nog een jaar kunt doorgaan zonder zorgen.

Waar moet u op letten bij het vullen van de airco?

Er zijn verschillende aircosystemen die gebruik maken van verschillende koelmiddelen. Zo is het koelmiddel R134a sinds 1 januari 2017 verboden in nieuwe voertuigen. Duurzamere opties zijn R1234yf en R744. Het is cruciaal dat de airco in uw auto wordt bijgevuld met het juiste koelmiddel en in de juiste hoeveelheid. Mastenbroek Auto’s beschikt over de benodigde aircoservice-apparatuur voor elk type auto.

Wilt u een afspraak maken of heeft u vragen? Neem contact met ons op.

  • Autocrew
  • Bosch
  • BMW
  • BOVAG
  • RDW
  • EDGe Mobility